Sandåslandet 2024 x 2

Varför nöja sig med bara en riktig fiskeresa per år?!
Några gånger har vi pratat om att det skulle vara roligt att klämma in mer flugfiske under sommaren än bara en enda vecka. En vecka som man bygger upp all planering kring inklusive stora förväntningar och när veckan väl är över så är det ett helt år kvar till nästa år……

Detta år så blev det av! Magnus fyller jämnt och önskade sig en resa av familjen, Per Anders fyllde jämt några år innan och hade en innestående resa…Tyvärr så blev det även detta år med reducerad styrka då Patrik lämnat Walk-over även år 2024. Kirunafjället och Sandåslandet blev som många år tidigare mål för detta års fisketripp(ar), men dock med tre olika destinationer.

Den första resan gick av stapeln första vecka i juli och blev en favorit i repris från några år tidigare. Ett återbesök till en smal jokk med magiskt bra fiske och efter några dagar en helikoptertransfer på någon mil till en för oss välkänd ”öringsjö” med lika välkända rödingvatten inom nära gångavstånd.

Resa nummer två startade nästan exakt en månad senare, även då till inte helt okända trakter med ett Basecamp på samma ställa som fisketripp 2017 (se https://bilder.latzke.nu/sandaslandet-2017/sandaslandet-2017/)

Foton&Film:
Magnus Latzke och Per Anders Persson

Fiskeresa 1 30/6-7/7-2024

Årets fiskeresa började vädermässigt inte helt lyckat. Efter viss tvekan från helikopterpilotens sida om det var ”flygbart” så blev vi i alla fall nedsatta precis på stället där vi ville ha vårt BaseCamp för del 1 av denna resa. Vi fick upp vårt vindskydd och satte oss för att vänta ut regnet. Snabbt upptäckte vi att vi inte var ensamma, tusentals ”terrorister” hade också valt denna plats

Efter någon timme upphörde regnet och vi fick upp ett komplett BaseCamp. Överflygningen med drönare i videon här ger en bra bild över hur vår lilla jokk slingrar sig nedåt och placeringen av vårt BaseCamp

Efter att ha fått upp tältet, ätit och fått ordning på allt och kört lite drönare så började vi fundera… Är det kanske nu eller aldrig som en promenad på typ 3km enkel väg till den sk ”Bajkalsjön” kan ge utdelning i ett rödingfiske?? Vi provar! Precis som förra året ser vi ett rejält vak när vi kommer fram, sedan totalt dött. Vi väntar någon timme men sedan ger vi upp, lite halvtrötta efter att startat dagen tidigt med flyg från Arlanda. Fotot är taget kl måndag 1 juli kl 02.10-Det blir inte mörkt

Dag två bestämmer vi oss för att göra en utflykt. Vi börjar med att vada över vår jokk och sedan följa ett ganska lite tillflöde till jokken en bit västerut. Det blev inte så mycket fiske att skriva hem om så vi bestämmer oss för att gå norrut över fjället för att fiska där vår jokk rinner ihop med en annan jokk. Här på filmen har Per Anders lagt ut någon sjunkande fluga under och fått ett fint påslag som visar sig vara en hyfsad öring. Notera hur glasklart vattnet i den grunda men otroligt fiskrika jokken är

Vi valde att följa jokken och fiska oss tillbaka mot Base Camp. Ganska bekvämt att ha vadarna på och enkelt vada över och välja de bästa platserna att lägga ut flugan på. När man går efter jokken så ser man inga spår efter andra fiskare, troligen kan man räkna antalet besökare på ett år på ena handens fingrar. Ganska unikt vilket också märks på fisket – det är faktiskt ganska svårt att misslyckas med att kroka skapligt stor fisk och då särskilt harr trots att det är få avsnitt som är djupare än knädjupt. Dock noterade vi precis som tidigare år att det bästa fisket inte är vid solsken.

Vi kom tillbaka till BaseCamp en stund efter midnatt och då var det dax att laga middag. Solen vill inte gå och lägga sig, dessvärre inte heller myggen

Dag tre, tisdag 2 juli, var en dag som efter en sovmorgon var fylld med regn. Vi tog det ganska lugnt med målet att fiska oss 3km nedströms för att se om vi kunde få ett prat med PA:s fiskekompisar som vi visste skulle landa efter deras helikopterflytt, vi hade sett helilkoptern flyga förbi så om de inte var iväg på fiske så kanske vi skulle träffa på dem….. Lite regn och perioden efter regn brukar i den här jokken betyda superfiske… När regnet slutade framåt 19-tiden var det rejält med insektskläckningar i luften och när vi kom fram till lugnflytet där detta är filmat så vakade det rejält. Magnus knatade ner i vatten och lyckades efter några misslyckade krokningsförsök att kroka en hyfsad harr. Drillningen tog nästan 4minuter och under tiden fortsatte andra fiskar att vaka efter insekter. Videon är lite nerkortad

Tyvärr (eller kanske inte??) fick vi inga foton från fiskekompisarnas läger dit vi kom fram framåt niotiden på kvällen. Vi förde ett rejält oväsen och ropade och tjoade och konstaterade efter ett tag att det nog inte ”var någon hemma”. Vi satte oss ned för att ta en kvällsmacka innan vi skulle börja knata tillbaka till vårt BaseCamp…..Plötsligt stapplar då en person ut ur ett av tältet…Hela sällskapet hade landat tidigare under dagen i ett rejält regnväder och efter att de fått upp sitt läger så hade några av herrarna ställt in dagens fiske till förmån för ”eldvatten”. Nåväl vi blev bjudna på äkta franskt bubbel i korrekta (plas)glas innan vi vände tillbaka…Stort tack för findricka!

Dag fyra, onsdag 3:e juli, bestämmer vi oss att göra en utflykt uppströms till några sel som på flygfotona som vi spanat in inann ser klart intressanta ut. Vi knatar iväg i finväder i väldigt lättvandrad terräng, kommer fram till vårt mål som ser lika intressant ut i verkligheten som på flygfotona….MEN vi får väl någon småfisk var och konstaterar ganska snabbt att vi kan lika gärna knata tillbaka de nära 5km tillbaka till BaseCamp. En äkta bomtur! Fotot taget på tillbakavägen med några renvaktarstugor i bakgrunden.
Tillbaka till BaseCamp efter bomturen så började det suga efter riktig mat. Att fiska upp några matharrar på beställning brukar ibland inte vara helt lätt…men i den här jokken så löser det sig alltid..
Filékungen är precis färdig med att skapa huvudingrediensen till kvällens middag
Därefter är det dax för mästerkocken (i alla fall i dessa sammanhang) att ta vid. Fisksoppa á la Latzke står på menyn.
Efter maten lite sent kvällsfiske precis vid BaseCamp. Sista kvällen vid jokken innan helikopterflytt till resans nästa destination och ett helt annat fiske..

Torsdag 4 juli och dax för flytt till nytt BaseCamp. Ett helikopterlyft på dryga milen. Nästan på minuten på bestämd tid dyker helikoptern upp och efter en snabb inpackning så lyfter vi uppströms vår jokk…
….för att bli nedsatta på samma ställe, vid den sk öringsjön, samma BaseCamp som år 2021. När vi packat ur allt så lämnar helikoptern och så blir allt så där tyst igen. Nu är det bara att hoppas att öringsjön visar sig från sin bästa sida och framför allt att vädret gör det möjligt med lite rödingfiske i närbelägna vatten
Öringsjön är en märklig nästan obegriplig sjö. Den kan bjuda på ett underbart torrflugefiske efter vakande fisk för att bara någon timme senare och resten av dagen och tom dagen efter vara helt livlös. Precis som tidigare år så bjuds vi på en en härlig vakfest precis efter att helikoptern lämnat…men det gäller att hålla disciplinen och vara safe.. Först upp med vindskydd och tält. Sol och finväder kan snabbt övergå till regn, dimma och blåst. Nåväl nu är tälten upp dax för fiske…
Jodå, det vakar ännu! Per Anders går ner till stranden och hittar en lämplig sten att kliva ut på..Dröjer inte länge förräns en riktigt vacker öring kliver på flugan. Öringsjön levererar även i år!
En riktigt nöjd flugfiskare. Öring på torrfluga är inte fel
Öringen återhämtar sig efter återsättningen. Ganska bra maskering mot den sandiga botten
Inte helt oväntat så verkar finvädret kring öringsjön inom kort vara slut för den här gången. Regn som kommer häråt och allt mer vind ser ut att komma över oss inom kort.
Tur att vi prioriterade att få upp tält och vindskydd så att vi kunde ta skydd. Vi väntade ut regnet och gav oss sedan ut på en kvällspromenad med inslag av fiske i angränsade sjöar. Inga foton från detta fiske men det blev några kilometers vandring och en ganska sen kväll trots allt
Fredag 5.e juli. Sovmorgon eller snarare förmiddag hann det bli innan vi masade oss upp ur tältet. Målet för dagen var att vänta ut att vinden mojnade och nattfiska efter röding i sjön någon kilometer från BaseCamp…Men innan vi ens fått ordning på frukostbestyren framåt tolvtiden (nåja, alltså snarare lunch) så tittar vi ut över öringsjön och ser att det är en rejäl vakfest trots en del vind. Nu gäller det att passa på. Magnus behöver inte vänta länge på belöningen.
Det mojnar mer och mer och nu vakar det i hela sjön. Per Anders säger att nu är vaken annorlunda mot förut…skumt..kan det vara någon annan insekt som kläcker som fisken äter på annat vis?
Nej…..Ingen annan insekt…Per Anders nattsländeimation fungerar.. Det är helt enkelt en annan fiskart som äter på sitt sätt. Öringsjön har också blivit en rödingsjö
Det fina fisket i ö(röd)ingsjön fortsätter och vi får fler öringar. Vi bestämmer oss för att behålla två till resans andra fisksoppa. Filékungen gör sitt jobb medans Magnus börjar på sitt håll…
…Soppan är ganska enkel men desto godare. En rejäl klick smör för att fräsa morötter, sockerärtor, fänkål, två hackade vitlöksklyftor , salt och ett paket saffran till att börja med. En fiskbuljongtärning och en liter fjällvatten som får koka ihop.
Sist är det dax att lägga i fiskfilérna som får koka med några minuter. Extra lyxigt med nyfångad extremfärsk öring
Efter att ha avnjutit fisksoppan så var det dax att packa ihop oss och gå någon kilometer till rödingsjön. Förhoppningsvis så mojnar det ännu mer och framåt sena kvällen och natten så visar rödingen sig. Vi bestämde oss att redan från början ta på oss vadare. Detta visade sig vara ett riktigt bra val! Ganska snart efter att vi kom fram så fick vi varsin röding från land men vi såg också att det till och från vakade lite längre ut så vi vadade försiktigt ut. En ny dimension av rödingfiske öppnade sig. Att fiska på rödingvak på kort avstånd var riktigt spännande. Per Anders tog på sig sin Go-Pro kameran och filmade när han var utvadad. Kanske inte det bästa ljuset att filma i men ger en bild av hur det såg ut.

Efter några timmars fiskande så dog vaken ut och det började att blåsa en aning. Vi stannade kvar en stund in på natten för att vänta ut och se om det blev en ny vakperiod, men det dröjde så vi bestämde oss för att vända åter till BaseCamp. Kanske gav vi upp för tidigt….Men vi var ändå ganska nöjda..
Lördag 6 juli. Detta är vår sista hela fiskedag innan vi blir hämtade av helikoptern tidigt på söndag morgon. Vi vaknar till solsken, men med en rejäl vind av ett slag som inte alls lämpar sig till flugfiske. Per Anders bestämmer sig för att göra en topptur upp på berget som ligger precis vid sjön. Toppturer belönas med fin utsikt som ofta blir svårfångade på foto. Bilden här är mot nordväst och Norge
Det blåste ju en hel del och det är tur att tältstängerna är böjbara när vinden ligger på.
Vi hoppades på att vinden skulle mojna så att vi antingen kunde göra ett återbesök vid rödingsjön eller åtminstone få en bra sista bra fiskedag vid öringsjön.
Nej, vinden ville inte riktigt lägga sig. Vi bestämde oss för att stanna kvar och fiska vid öringsjön. Häromdagen så hade det ju vakat friskt i hela sjön fast det blåste en del. Nu är ju som sagt öringsjön inte lätt att begripa sig på…Fullständigt magiskt för att sedan vara i det närmaste helt död. Vi gav fisket en rejäl chans och började med att gå runt sjön för att se om vi kunde hitta någon hotspot för att avsluta kvällen med att ta på oss vadarna och fiska en bit ut. Tror faktiskt inte att vi krokade en enda fisk på hela kvällen…
OK…då fick detta bli en sisodär avslutskväll…. En vacker kväll men fisklös MEN till skillnad från föregående års fiskeresor så kunde vi konstatera att nu var det halvtid…Det var ju bara en månad kvar till nästa fisketripp…

Fiskeresa 2 30/7-6/8-2024

Tre veckor senare var det då dags för årets andra fiskeresa. Kirunafjällen och det sk Sandåslandet var målet. Även denna gång hade vi sett ut en plats för ett BaseCamp där vi varit förut (se https://bilder.latzke.nu/sandaslandet-2017/sandaslandet-2017/). Baktanken med platsen var att därifrån kunna göra promenader till både till för oss helt nya vatten och till några gamla favoriter. Devisen att allt blått på kartan är värt att prova gäller…

Då flygplatsen i Kiruna var avstängd för att asfaltera och förlänga landningsbanan (Natoanpassning!) så hade vi bokat tågresa upp till Kiruna. På pappret en 15 timmars resa MEN inte den här gången då resan landade på 22 timmar (fel på Botniabanan). Nåväl, fram kom vi och helikoptern väntade snällt på oss för att flyga ut oss på fjället. Tack för bra service Kallaxflyg!


Tisdag 30/7. Invägning före helikopterlyftet och sedan inlastning av vår packning. Till sist blev det i alla fall dax för lyft, typ 25 timmar efter vi klev på tåget i Stockholm

Som vanligt prioriterade vi att först få upp vindskydd och tält. Så innan vi kom iväg för kvällsfiske hade klockan tickat iväg rejält. Vi bestämde oss för att ta en promenad runt sjön där vi hade BaseCamp. Vi var särskilt nyfikna på den norra änden där vi senast vi var här,för några år sedan, var ”blockerade” av ett finskt ”tältäger” som vi inte ville störa. Inloppet till sjön ser på kartan klart intressant ut. Tidigt på vår promenad hittade vi ett bäckutlopp i närheten av BaseCamp där rejäla harrar hade parkerat på grunt vatten och vi tyckte oss också se en skrämd ”rödbuk”. Resterande fiske runt sjön var en rejäl besvikelse, tror inte att vi krokade något alls. Sent blev det i alla fall, framåt tvåtiden på natten landade vi vid tältet.

En kort videosnutt på en återutsatt hyfsad harr.En av de som vi krokade vid bäckutloppet i närheten av BaseCamp. Harren står och återhämtar sig

Dag 2, onsdag 31 juli. Vi bestämde oss för att ta en promenad över fjället. Förhoppningen var att vi skulle börja med att få ett lika fint öringfiske vid några småvatten som för några år sedan. Magnus hade lyckats att glömma sin fiskehatt, så det blev en snabb ekipering med inköp av keps på Intersport i Kiruna när vi provianterade. Det kanske fungerar det ocskå…
Efter någon timmes vandring kom vi fram till ”öringhålan”. Magnus smyger fram fram och lägger försiktigt ut några kast… Men idag är inte dagen..
Per Anders går 30meter nedströms och lyckas bättre. Ingen jättefisk men en i alla fall en halvkilos öring. Vi bestämmer oss ganska snart för att gå vidare till en större sjö några kilometer västerut där ett bäckutlopp ser mycket intressant ut, i alla fall på kartan
Jodå..Bäckutloppet leverade ett gäng harrar i hyfsat format och också någon enstaka mindre öring
Efter att ha ätit, nudlar med Bullens pilsnerkorv-enkelt och gott, fortsatte vi en bit efter sjön. En allt mer tilltagande vind var inte optimal för flugfiske
Vi bestämde oss att lämna sjön och följa bäcken norrut en knapp kilometer till nästa sjö i systemet. Förhoppningen var att hitta vatten med röding. Här står Magnus och tittar ner sjön vi precis lämnat. Vandringen blir betydligt lättare om man går högt upp på åsarna och slipper videbuskaget runt bäcken
Vi kom fram till sjön som verkligen såg ut som en potentiell rödingssjö, Stenig och med rejält djup på sina ställen. Inte ett enda vak avslöjade om och var det fanns någon fisk. Lite halvbesviknad knatade vi runt sjön och fiskade utan något resultat utöver några småharrar. På avstånd såg vi ett bäckutlopp som verkligen inte såg mycket ut för världen. Det var halvkrångligt att ta sig dit med en massa stenskravel att hoppa över, men efter en stunds tvekande så valde vi att gå ner i alla fall. Men oj! Vilket harrfiske vi bjöds på i detta grunda utlopp…

Per Anders har krokat en riktig finharr. Den hade krokat sig långt ner i gapet och flugan gick inte att få ut med mer än att blodvite uppstod (väldigt ovanligt när man fiskar med torrfluga..) Vi bedömde då att det tyvärr inte skulle fungera att sätta tillbaka den och valde att behålla den som matfisk till nästa dag. Fördelen med det var ju att den gick att väga med Per Anders digitalvåg. 1,25 kg…. En kilosharr med råge! Klockan hade nu blivit en bit efter 22 och vi bestämde oss för att börja gå ”hemåt”. Vi var väl ca 5km fågelvägen från BaseCamp med några tänkbara rödingvatten emellan. Vinden friskade i så det blev en promenad nästan utan fiskestopp

Tredje dagen. Torsdag 1 Augusti. En småseg förmiddag med sovmorgon. Vi kom fram sent kvällen innan och det var då så mörkt att lampan fick åka fram vid vindskyddet när vi skulle fixa kvällsmat. Fotot taget vid 13-tiden när frukostbestyren var avklarade, ja alltså nästan lunch. Vi gjorde upp planen för dagen och kvällen. En besök österut till några sjöar som vi vid vårt förra besök antingen gick förbi eller ratade. Inte direkt något toppenväder, en hel del blåst och ganska kallt, men än så länge uppehållsväder

Vi började vår utflykt med att gå ca 500 meter nedströms vårt BaseCamp där bäcken som rinner ut vid ”vår” sjö rinner in i nästa sjö. Här hade vi för vid vårt förra besök haft en riktigt bra harrfiske. Även detta år stod det ett gäng harrar där där Per Anders krokat en som stod precis bredvid den stora stenen
Vi tappade här flera fina harrar. Några lossnade från flugan men några tappades också då tafsen brast. Magnus granskar här tafsen och konstaterar att den är rejält sliten och ganska enkelt att dra av. Bara att knyta på ny! ”Tafsterroristerna” skaver nog en del mot de vassa stenarna när de vill bli fria igen

Vi gick sedan iväg på vår vandring på jakt efter nya och nygamla vatten. Många steg och meter blev det, extra tröttande blir det när det var så gott som är resultatlöst. Tur att det finns stenar att slå sig ner och pausa på. Till skillnad från årets första fiskeresa så nära på alla dagar myggfria. Myggnätet och den nyinköpta thermacellanläggningen behövde knappt plockas fram

Inte helt nöjda efter vår utflykt kom vi tillbaka till vårt BaseCamp några minuter före midnatt. På filmen provar Per Anders om det vi testade förra gången vi var här fortsatt fungerar. Harrfiske med torrfluga i rejäl blåst där det går vita gäss på sjön? Jo..helt obegripligt fungerar det, både att fisken är intresserad av att äta på ytan och att de kan se flugan.
Dag 4. Fredag 2 augusti. Regn blåst, kallt och så dimma. Ingen anledning att stressa för att kunna fiska
Ja, riktigt deppigt kan det bli att bara sitta och vänta. Det brukar ju faktiskt ganska snabbt blåsa över och bli bättre
Segt, segt. Vad kan man göra medans man väntar ut fulvädret? Jo äta. En delikatessmacka med ägg och kaviar är stämningshöjande
Till slut så kan man inte sitta och vänta. Framåt halvåttatiden på kvällen så bestämmer vi oss att trotsa vädret och fiska. Det går ju faktiskt bra. Här har Magnus krokat en harr vid bäckutloppet nära BaseCamp

Fjällväder är, som tur är, ombytligt. Dag 5, lördag 3 augusti, vaknade vi tidigt av att solen gassade på tältet. Lika bra att gå upp och ta vara på finvädret. Vi fick finbesök av ett större gäng renar. Vi bestämde att detta var en vandringsdag. Målet var en jokk som hade sin början ca 7km från vårt BaseCamp. Öring var vad vi hoppades att jokken skulle hålla. 2016 hade Patrik, Per Anders och Magnus vänt vid jokkens slut då det var rejält blött och vi då var utan vadare

Efter några kilometers vandring i finvädret så var det dax att passera det milslånga renstängslet. Stängslet ska hålla renarna på rätt sida om respektive samebys renskötarland. Per Anders visar upp en enastående smidighet vid denna hinderpassage

Efter ha knatat 7km var vi framme där jokken har sin början. En fin slingrande jokk med en hel del djuphålor omgiven av en riktigt jävlig myrmark. Vi hade med oss våra vadare i ryggorna, dax att byta om till vadare för att överhuvudtaget ta oss fram
Vi fiskade oss nerströms efter jokken och visst fick vi en del både öringar och harrar. Man ska inte klaga på finväder, men strålande sol mitt på dagen är nog inte ett idealt väder för skygg öring. På bilden har vi hittat ett riktig fint utblås och en djuhåla där Per Anders provat med nymfiske med nappindikator och lurat en öring

Då fisket kanske inte var på topp så bestämde vi oss för att ta en matpaus. Här är Per Anders i diskartagen. Den beskedliga vinden varbåde svalkande och höll myggen på behörigt avstånd

Myrmarken runt om jokken påminner ibland om risodlingar. Utan vadare skulle det vara så gott som omöjligt att ta sig fram här.
Så här fin ser jokken ut…men tyvärr inget superfiske och då ganska få foton och filmer från dagen. Vi följde jokken ca 4km, i ganska svårforcerad terräng. När vi var mer på fast mark bytte vi om till vanliga kängor och knatade ”hemåt” . En tur på 16km blev det

Dag 6, söndag 4;e augusti. Ännu en dag med finväder. Vi bestämde oss tidigt för att vänta ut kvällen och natten då vinden brukar mojna. Målet var rödingfiske och vi planerar att gå till en sjö på andra sidan fjället som borde hålla röding. På vägen dit klättrar vi upp på en av bergets toppar så att Per Anders kan hitta bra motiv för drönarfilm. Riktigt fin flygväder

Vi kom fram till vid sjön vid 18-tiden. Stenig strand, djup, kristallklart vatten. Urtypen för en rödingsjö.
Kanske såg vi ett vak precis när vi kom, sedan helt dött. Lite för varmt för fiske men helt myggfritt. Magnus passar på att vila, kanske blev det tom en tupplur
Per Anders gick runt med spinnspöt för att med väl kända spårmetoder se om det fanns något liv. Nejdå, inte ett liv. Vi börjar misströsta och tvekar rejält om detta verkligen är den ideala platsen för kvälls-och nattfiske. Vid 20-tiden bestämmer vi oss för att omgruppera 3,5km över fjället till ett ställe precis nedanför en renvaktarstuga där vi sett röding några år tidigare

På vägen ner från fjället till vår tänkta nya fiskeplats så träffar vi på detta. Helt obegripligt och bedrövligt att det finns människor till att släpa med sig burkar med öl, flaskor och matförpackningar upp på fjället men man har ta mig fasen in vett att ta med sig tillbaka sin egen skit. Ölburkarna må ha några år på nacken då de till största delen är av plåt. Extra sorgligt som flugfiskare är att bland skräpet också hitta rester efter nätfiske…. Tjuvfiske eller urminnes hävd – tråkigt oavsett.

Tyvärr så hittar vi en hel del skräp runt om BaseCamp på denna resa vilket vi också gjorde när vi var här 2017. Stor skillnad mot där vi fiskade tre veckor tidigare….

Framåt 22-tiden kom vi efter vår omgruppering med snabb marsch över fjället fram till vår tänkta fiskeplats. Platsen ligger vid ett smalt utloppet från en av sjöarna till en betydligt större sjö. En renvaktarstuga är placerad strax ovanför en bro för en skoterled över det smala utloppet och så samma vidsträckta renstängsel. En drönarvy ger en bild av oss och vår fiskeplats och en magisk solnedgång i nordväst

Inledningsvis går fisket väldigt trögt. En del fisk som vakar men varje gång vi tror att det är en röding som är uppe och äter en insekt så blir vi ganska snabbt besvikna då vi krokat harr. Magnus krokar en miniröding och det känns nästan som det var det hela och att det är kört med för röding. Vi värmer på lite varmt vatten och fixar pulverkaffe och en chokladbit då det börjar kyla på .. En bra bit efter midnatt så börjar en rejäl vakfest och i utloppet verkar det stå hur mycket harr som helst, många av riktigt hyfsad storlek. Nattsländeimitation är det som gäller. Plötsligt händer det! Mitt bland alla harrkrokningar så krokar Per Anders en röding, en väldigt röd röding. Verkar som om enstaka rödingar går in och stångas bland alla harrar för att äta lite i utloppet

Nu tänds vårt hopp rejält och tröttheten är som bortblåst. Magnus krokar bara harr men Per Anders krokar ytterligare två rödingar denna natt
Ganska nöjda börjar vi knata hemåt vid tretiden denna underbara morgon. Vi behåller två av rödingarna till middags dagen därpå

När vi kommer fram till BaseCamp möts vi av denna magisk vackra vykortslika bild med dimslöjor runt tälten. Magnus hinner ta fram kameran. När Per Anders ska fota några sekunder senare är dimman plötsligt borta

Vi sätter oss ned en stund. Inte riktigt läge ett bara hoppa in i tältet denna vackra morgon. Vi unnar oss varsin iskall Coca-Cola och njuter av att solen börjar titta fram ovanför fjället

Dax för en selfie i morgonsolen innan det blev dax att krypa ner i sovsäcken. Solen börjar redan värma. Hoppas vi nu inte blir stekta i tältet av solgass innan vi hinner få lite sömn.

Det blev väldigt varmt men då det obegripligt nog var helt myggfritt så gick det att öppna upp alla tältingångarna så att temperaturen höll sig hyfsat sval

Dag 7, måndag 5;e augusti. Vår sista hela fiskedag. Vi sover länge, fram till typ 11. Vi konstaterar ytterligare en dag med finväder. Nästan väl så fint för fiske, i alla fall mitt på dagen. Vi bestämde oss för göra en repris på gårdagskvällen/natten. Dvs det blir att ta det lugnt runt BaseCamp och framåt kvällen ta oss tillbaka till samma ställe som kvällen innan
På långt håll på sjön nedströms ser vi plötsligt en jättekonstig liten prick som sakta rör sig åt vårt håll. Den kommer närmare och närmare och vi konstaterar att det är något slag av kanot som en person paddlar. Efter ytterligare en kvart så dyker en man kånkades på en upplåsbar kajak upp. Det visar sig att det är en av de finska fiskarna som vi får någon dag sedan såg blev avsläppta av en helikopter ca 1km från vårt tält. Han hade paddlat förbi nedströms när vi sov och var nu på väg tillbaka
Vi fiskade, fotade och körde drönare i närheten av BaseCamp. Harren visade sig vara på plats i utloppet även vid finväder. Här kör Per Anders drönare när Magnus fiskar. Flera hyfsade harrar fastnade både på flugkrok och film
Vi fortsatte att fiska direkt vid BaseCamp. Här behövde man komma ut en bit för att nå harrarna som hade parkerat lite djupare i solskenet
Vi tog upp två harrar till kvällsmat. Stekt harrfilé med potatismos var på menyn. Till höger syns den nyinskaffade gasoldrivna ”myggskrämmaren” . Inköpt efter årets första fiskeresa där myggen var plågsamt många..,…ett onödigt köp denna andra resa…men den kommer nog till användning i framtiden

Framåt niotiden så rörde vi oss tillbaka till samma fiskeplats som föregående kväll och natt. Återigen med förhoppningen att denna sista kväll och natt lura några rödingar. Men, nej, det blev ingen repris. Harr efter harr krokades- Vädret var lika fint som kvällen/natten innan men inga rödingar visade sig. Vi fiskade tålmodigt en bra bit in på nattten. Inga sensationer och därmed inga foton eller filmer på detta fiske. Strax innan soluppgången vandrade vi tillbaka till vårt BaseCamp. Nu närmade sig även denna resa sitt slut
Hemresedag tisdag 6 aug. Vi sov länge, helikoptern skulle hämta oss en bra bit på eftermiddagen. Vi började så sakta packa ihop våra prylar. Per Anders gick ner till utloppet och satte upp sin Go-pro kamera under vattnet och lät de sitta en bra stund. Otroligt massa stora harrar stod parkerade här och fastnade på ”akvariefilmen”. Tyvärr en liten störning från solen i form av en rund ”ring” mitt i bilden.

Så var även fiskeresa nummer två till ända….Bara ett år kvar till nästa fiskeresa!