Sandåslandet 2021

Efter en hel del informationsinhämtning via Per Anders fiskekompisar bar det i år väg till en relativt liten för oss helt ny jokk , även denna belägen på Sandåslandet norr om Kiruna. Vi, dvs gubbarna, Magnus, Per Anders och Patrik åkte i år iväg nästan en månad tidigare än vad vi brukade, en bit in i juli istället för en bit in augusti. Nytt var också en del fotoutrustning i form av både luftburen (drönare) och nya mer markbaserade filmkameror. Väl på plats på helikopterbasen bestämde vi oss för att efter några dagar lägga in ett helikopterlyft till samma sjö som vi besökte 2019 och med gångavstånd till presumtiva rödingvatten som vi fått rekhjälp med. Veckan innan vår hade bjudit på het sommarvärme så vår jokk hade lite vatten, men trots detta ett otroligt bra harrfiske med enstaka öringinslag…och ja.. röding blev det också till slut.

Foton&Film:
Magnus Latzke, Patrik Allard och Per Anders Persson

Helikoptern har landat…Lite väl för långt från vattnet tyckte vi och kånkade iväg på all vår packning några hundra meter för att etablera vårt BaseCamp närmare jokken.
PA och Magnus var som vanligt rejält på efterkälken när det gällde tävlingen ”tältresning på kortast tid”. Detta år var ett bottenrekord då en massa tid tappades på att resåren i tältstängerna på ett år sedan förra resan tappat all sin elasticitet och sektionerna fick hållas ihop med tejp. Som vanligt vändes yttertältet upp och ner vilket är extra frustrerande när det börjar regna. Patrik kunde om han varit mer på hugget hunnit dra upp både en och två harrar i väntan på att alla tält skulle bli resta….
Filmvy över vårt BaseCamp för den första delen av årets resa. Denna gång i från ovan.
I strömmen precis nedanför BaseCamp var det en sträcka på ca 50m med lite mer lugnflytande vatten som oftast bjöd på många vak. Här fiskar Magnus av denna sträcka.
En del av hemmajokken från ett drönarperspektiv. Jokken slingrar sig nedåt fjället, sällan mer än max 10meter bred. På många ställen rejält grund, bara någon eller några decimeter djup, kanske extra grunt i år pga lågvatttnet. Några djuphålor finns det allt … MEN oj vilka fiskar, ibland på ett obegripligt grunt vatten! Frågan vi ställde oss är hur många som på en säsong fiskar i detta lilla men magiska vatten – troligen inte så många…
Efter tältstrul och resning av vindskydd var det nu fiskedax! En snabb och ganska kort, nåja några timmar, rekogniceringstur i jokken ca 500m uppströms vårt BaseCamp gav mersmak. Underbart torrflugefiske efter hyfsad harr väckte goda förhoppningar för resterande dagars fiske. Här är det Patrik som sätter tillbaka en av första kvällens harrar. Som vanligt så var det Patrik som påtalade för Magnus och PA att det kanske vore bra att äta något… Frukosten på SAS-flyget var ju en massa timmar bort… OK då …
Tortellini och ostsås stod det på menyn. Filmen visar lite av de utmaningar som man bjuds på vid uteätandet, speciellt detta myggrika år. Man verkligen hoppas på rejäla vindbyar just när man ska äta
Magnus och PA bestämmer sig för att ge kvällsfisket en chans denna första fiskedag. Patrik kände sig trött och kröp in i sitt tält för att sova. Vi visste att PAs fiskekompis Patrics fiskegäng sedan ngn dag tillbaka låg med sin tältkåta 2-3km nedströms vårt BaseCamp vid samma jokk och innan vi ens hade börjat vårt kvällsfiske fick vi besök. Någon timmes skitsnack blev det… Vid den här tiden på sommaren så blir det ju inte mörkt… fotot taget strax efter kl 23.
På något lustigt sätt hade Magnus lyckats blöta ner sin ena sko under kvällsfisket kvällen innan. Verkar ju vettigt att medans man ändå bara sitter och inte gör ngt vettigt låta vinden göra ett torkjobb…Finns kanske andra sätt…
Dag två bestämde vi oss för en promenad nedströms jokken och tog sikte på PAs fiskekompisars tältkåta för lite snickssnack innan vi började fisket där. Patrik skippade vadarna medan Magnus och PA tog på sig dessa redan från start..ett vettigt beslut. Vegitationen tilltar nedströms vårt BaseCamp och videt blir rejält högt och det enklaste sättet att komma till fisket är helt enkelt att gå i vattnet
Här drillar Per Anders harr någon kilometer nedströms vårt BaseCamp. Magnus och PA (utrustade med vadare) knatade i och strax bredvid jokken uppströms tillbaka upp mot BaseCamp. För ett tag övergav vi, ja faktiskt även Magnus, torrflugefisket och provade i stället med lätt förtyngd nymf….Vi tappade räkningen på alla krokade harrar i skaplig storlek

Filmsekvens som visar när Per Anders fiskar med nymf och drillar harr

Vår tredje dags inledning gick i teknikens tecken, eller kanske snarare i teknikstrulets. Per Anders nyinförskaffade drönare var inte helt lätt att få i luften….Efter ganska mycket pyssel och tid så blev det till slut lite flygtid.

Efter teknikpysslet bestämde vi oss för att ta en promenad och därefter börja fiska i jokken ca 3km uppströms. Patrik och Magnus tog på sig vadarna redan från start, inte anade vi då att denna dag skulle bli en vandringsdag snarare än en vadardag där vadare inte var det allra bästa valet. Patrik tar en liten paus innan det var dax att börja promenera.

Efter någon timmes promenad på lättvandrade sandåsar gick vi ned till jokken. Längst bort i bilden skymtar några renvaktarstugor som vi valde att inte besöka. Vi fiskade en stund innan vi tog fram kartan och tittade. Bara 1,8km att gå till en sjö som skulle kunna ge rödingsfiske! . OK det blåste en del just nu men det var ju i övrigt superfint väder och det brukar ju mojna framåt kvällen….Inte så mkt att tveka över — vi gick!
Vi följde bäcken upp mot sjön. Per Anders stannade upp i ett av bäckens lugnvatten där något vakade. Dock ingen lycka denna gång.
Efter en del knatande hittade vi till slut fram till sjön. Den såg ju helt OK ut, tillräckligt djup och både till-och frånflöde. Vi tillämpade då en taktik som vi läst en hel del om men sällan klarar av att följa…. ”Spring inte ned till ett nytt vatten och börja tokveva, sitt en stund och studera vatten, ev insekter och vak”….Vi tog det lugnt en bra stund…. Inte ett liv sågs till. Vi provade då att gå ner och fiska. Inte ett fiskliv syntes till då heller…. Inte tycktes det mojna heller…Vid halvniotiden, efter nästan två timmar, bestämde vi oss för att ge upp och knata ned till jokken igen. En bomtur!
Efter promenaden från sjön och vår bomtur bestämde vi oss för att snabbt fixa lite mat. Två harrar fiskades snabbt upp och efter att vår ”one and only filéman” fixat till några fina harrfileér så serverade vi oss nystekt harr på knäckebröd. Magnus fixar paneringen och Patrik står beredd med pannan.

Strax före kl 23 efter att ha fått lite ny energi. Strålande solsken och bra flygväder. PA bestämde sig för att se om drönaren kunde skapa några fina fiskeminnen. Magnus och Patrik fick agera skådespelare…

Vi fiskade oss sedan hemåt mot BaseCamp nedströms jokken. Det blev en fin natt i midnattssolen. Här på bilden är solen på väg upp igen och klockan är 01.15……hann bli tidig lördagsmorgon innan vi kröp in i tältet.
Vi hade tänkt oss en soft lördag förmiddag där vi skulle sova ut…..Strax före kl 08 så vaknade vi av en helikopter som flög över vår BaseCamp…Just det-gänget som låg någon kilometer nedströms skulle ju bli hämtade den här morgonen…Helikopterljudet försvann MEN efter en liten stund kom den tillbaka och vi hör att den landar en liten bit ifrån våra tält…..Är nog bäst att hoppa ur tältet för att kolla läget….Vi skulle ju inte flytta föränns dagen efter, söndag kl 13? Efter ett kort snack med piloten så förstod vi att Kallaxflyg ovanligt nog hade rört till det rejält och trodde vi skulle bli flyttade lördag morgon…Vi kröp tillbaka i tältet för att sova en stund- aningen bekymrade över Kallaxflygs virrighet.

Efter att ha tagit en rejäl sovmorgon och god tid på oss blev det framåt sen eftermiddag även denna dag tid för fiske.
Vi gick uppströms och det nappade riktigt bra
En hyfsad harr som efter fotografering får gå tillbaka till jokken
På menyn denna kväll stod fisksoppa a´la Latzke. En öring i perfekt matfiskstorlek fick tillsammans med ytterligare en fisk, en harr, utgöra basen i soppan
Efter att vår filémästare gjort sitt tar soppkocken över. Fisksoppa a´la Latzke är en återkommande tradition på våra fiskeresor. Saffran, vitlök och fänkål tillsammans med lite stjälkselleri och en näve pasta blir en lyxmåltid på fjället. Lite vin förgyller måltiden ytterligare..
Per Anders hade en GoProkamera som innebar en rejäl uppgradering vad gäller videokvalitet, inte minst under vatten. Här har PA stuckit ner kameran i en av jokkens något djupare partier. Det är ju verkligen tätt mellan fiskarna med flera hyfsade harrar och faktisk simmar även en öring in i bild
Söndagen var vår flyttdag. Klockan 13 hade vi gjort upp med Kallaxflyg att vi skulle bli hämtade för en flytt ca 11km bort. Vi tog det lugnt på förmiddagen och i god tid packade vi ihop vårt läger och våra prylar och bar upp dem till landningsplatsen…Efter lördagens strul med helikoptern som landade på fel dag så var vi väl inte helt övertygade om att Kallaxflyg skulle ha koll….och mycket riktigt. Vi väntade och väntade och hade nästan gett upp när vi nästan efter två timmars försening hörde ett välbekant smatter. Efter några minuters flygning landade vi på en för oss välbekant plats där vi haft vårt läger 2019 vid en sjö som vi visste höll öring. Redan medans helikoptern varvade upp motorn så hade vi spanat i många vak MEN nu är ordningen den att först säkra så att vi har fått upp tält och vindskydd innan vi kan fiska…Här håller PA och Magnus på med att mecka med tältstängerna och tejpningen.
Äntligen dax för fiske igen. Streaking Caddis fungerade bra i vågorna. Efter några minuter så står tre fiskare och drillar fisk samtidigt. Per Anders krokade självklart den största, som fick gå tillbaka. Vi behöll två öringar som saltades in för senare rökning
Måndagen inleddes vädermässigt ganska tråkigt och blåsigt. Svårfiskat när det handlar om sjöfiske, speciellt i denna sjö där öringen tycks föredra finväder
Prognosen lovade sol och mojnande vind (det fanns mobiltäckning i närheten vårt BaseCamp) Planerna för rödingfiske sen kväll och natt tog fart…
Innan det var dax för rödingfisket så var det hög tid för en gourmettradition. Rökt fisk, potatismos, en god sallad innan och en skvätt vin. Här i väntan på att fisken ska bli färdigrökt på restaurang Hemligjavres uteservering
Framåt halvniotiden på kvällen var det så dax att med bestämda steg ge oss i väg till kvällens/nattens rödingfiske. Tack vare utmärkt dagsfärsk informationsinhämtning av PA hade vi tillgång till ganska detaljerad info, så när på metern, om var rödingen fanns. I alla fall var den fanns några dagar tidigare… En kort promenad på knappa två km väntade.
Japp. Framme vid målet för kvälls/nattfiske. Prognosen som lovat sol och nästan vindstilla tycktes hålla. Vindstilla innebär gott om insekter både i vattnet och runt oss…Nåväl… Dax att packa upp och börja fiska..
Per Anders lägger ut…Solen på väg ner – eller upp?
Äntligen! Vi konstaterar att denna afton inte innebar en bomtur! För en gångs skulle inte ett helt misslyckat rödingfiske, även om storleken på fisken kunde vara bättre. PA tog täten i krokandet
Magnus följde efter.. Inga giganter till fiskar.. MEN Röding
Vi bestämde oss för att behålla en av fiskarna…
Nattmacka… klockan 02.45 var det dax för stekt nyfångad röding.

När vi väl vakanade på vår sista fiskedag, tisdagen, så konstaterade vi att vinden var tillbaka. Vi gjorde några fiskeförsök runt sjön. PA gick till grannsjön, men sjöfiske med fluga i stark vind är knepig. Tyvärr så tilltog vinden allt mer….
Riktigt blåsigt och så regn på det….Fiske är inte att tänka på, handlar mer om att härda ut och ta skydd. Vi gjorde det i vårt vindskydd där öronproppar nästan behövdes. Regnet upphörde senare på kvällen, men inte vinden…
När regnet väl slutat tog Magnus och PA tog en kort tur för några kast i vår sjös utlopp och i en sjö och i närheten….Vi krokade väl var sin småöring. Åter till BaseCamp så konstaterade vi att fisket på årets fisketripp var över. Vi gjorde tidig kväll och ställde klockan på 06.00 för att hinna packa innan det var dax för helikopterhämtning klockan 08-